Οι κανόνες που ακολουθούν είναι γενικοί καθώς κάθε σκύλος έχει τις δικές του ανάγκες σε ποσότητα τροφής ανά ημέρα!!

 Κουτάβια  ( μέχρι 10 μηνών).

Η ημερήσια ποσότητα είναι από 4-10 % του σωματικού τους βάρους (πρακτικά έχω δει σκύλους να τρώνε το ανώτερο μέχρι 6%) , και πρέπει να τρώνε αυτή τη ποσότητα σε 3-4 γεύματα.

Ειδικά στα κουτάβια ένας πιο πρακτικός κανόνας είναι ‘με το μάτι’ δηλαδή να ταΐζουμε το κουταβάκι μας με 3-4 μικρά γεύματα και να το παρακολουθούμε ώστε να είναι ελαφρώς στρουμπουλό και να φαίνεται χορτασμένο, δεν πρέπει να φαίνονται τα πλευρά και τα κόκκαλα της λεκάνης!

Αν η ποσότητα που δίνετε δεν επαρκεί θα το καταλάβετε μετά από 1-2 μέρες από την εμφάνιση του κουταβιού , επομένως αυξάνετε την ποσότητα.

Νεαρά και ενήλικα (άνω των 10 μηνών).

Εδώ σταδιακά ήδη έχει ελαττωθεί η ημερήσια ποσότητα και έχει φτάσει στο 2,5-3% σε  2 γεύματα τη μέρα.

Το ιδανικό βάρος (IDEAL) είναι να φαίνονται τα 2-3 πλευρά του σκυλού καθώς και να ξεχωρίζει  η λεκάνη από το στέρνο.

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και εδώ καλείται ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου να μελετήσει τα πρότυπα του ή να αποφασίσει το ιδανικότερο βάρος και μορφολογία του σκύλου του!

Εγκυμοσύνη και θηλασμός.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε έναν οργανισμό που ξεπερνά τις αντοχές του. Πρέπει να δίνουμε αυξημένη ποσότητα τροφής από αυτή που δίναμε αλλά και να την μοιράζουμε σε 4 γεύματα τουλάχιστον.

Αυτό γίνετε αφ’ενός για να μην βαραίνει το σκυλί αλλά και για να αφομοιώνει καλύτερα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Νηστεία – Αποτοξίνωση – Αποχή.

Και οι τρεις έννοιες παραπέμπουν στην ιδία διαδικασία. Επειδή η διατροφή βασίζεται στην εξομοίωση της φυσικής διατροφής των σκύλων δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την αφαγία , δηλαδή κάποιες μέρες που δεν θα μπορούσε να βρει κάποιο θήραμα .

Αυτές τις μέρες παράγει ελάχιστα ως και καθόλου γαστρικά υγρά με αποτέλεσμα να ξεκουράζετε και να καθαρίζει όλο το πεπτικό σύστημα ή αλλιώς να αποτοξινώνεται.

Η διαδικασία έχει ως εξής , κάθε 10 μέρες παραλείπουμε το ένα από τα δυο γεύματα της ημέρας.

Παράδειγμα , αν ταΐζουμε 500 γρ. το πρωί και 500 το βράδυ δίνουμε τα 500 το πρωί ΔΕΝ ταΐζουμε το βράδυ και ταΐζουμε κανονικά από το πρωί της επομένης.

Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας την γνωρίζουν πολύ καλά τα τετράποδα φιλαράκια μας και αν δεν την κάνουμε εμείς σαν ιδιοκτήτες τότε την κάνουν μόνα τους!!!!

Όταν νιώσουν ότι χρειάζονται αποτοξίνωση απλά δεν τρώνε, αυτό μπορεί να το κάνουν μια φορά την εβδομάδα , μια με δυο μέρες  τον μήνα και γενικότερα όποτε νιώσουν ότι το χρειάζονται!!!

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δοσολογία.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ημερήσια δοσολογία ωμής διατροφής.

Οι βασικότεροι από αυτούς είναι.

  • Θερμοκρασία περιβάλλοντος.Όλα τα σκυλιά τρώνε λιγότερη τροφή το καλοκαίρι και περισσότερη τον χειμώνα. Περισσότερη τον χειμώνα αν ζουν έξω και λιγότερο τον χειμώνα αν ζουν μέσα στο σπίτι. Έτσι λοιπών αν ένα σκυλί τρώει 3% του βάρους του ,τις χειμωνιάτικες μέρες, μπορεί να τρώει 2% τις καλοκαιρινές.
  • Οίστρος.Επηρεάζει και τα δυο φύλα . Αλλά πολύ περισσότερο τα αρσενικά, αν μυρίσουν κάποιο θηλυκό να σέρνει ( ακόμα και στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο ) μπορεί να μην φάει καθόλου μέχρι και 3-4 μέρες .
  • Ράτσα.Κάθε σκυλί έχει άλλο επίπεδο δραστηριότητας και μυϊκής διάπλασης έτσι για παράδειγμα ένα Labrador 30 κιλών μπορεί να τρώει 750γρ τροφή τη μέρα, ενώ ένα Pressa Canario 40 κιλών να τρώει 2 κιλά τροφή τη μέρα!
  • Χαρακτήρας.Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην τρώνε μόνο και μόνο επειδή σας αγχώνει το γεγονός . Με αυτή τη συμπεριφορά νιώθουν ότι κερδίζουν την προσοχή σας ( π.χ. Akita Inu ).