Εισαγωγή στην ωμή διατροφή.

Κάθε όν σε αυτόν τον πλανήτη για να ζήσει χρειάζεται τροφή, για να έχει όμως υγεία και μακροζωία χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή.

″Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου.″

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

Σε αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τον καλύτερο μας φίλο, τον σκύλο! Έτσι λοιπόν αν θέλουμε ένα υγιές σωματικά και ψυχικά κατοικίδιο με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής , τότε θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τις διατροφικές του ανάγκες και απαιτήσεις!

Αρχικά θα ήθελα να θυμηθούμε ότι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε έναν κόσμο που μας έμαθε ότι η τροφή του καλύτερου μας φίλου βρίσκετε σε τσουβαλάκια ,είτε στα ράφια του κτηνιάτρου μας ή σε κάποιο κατάστημα κατοικίδιων ή και στα ράφια των υπερκαταστημάτων.

Αυτό μάθαμε και αυτό κάνουμε.  Επίσης μεγαλώσαμε με τους εξής μύθους «το ωμό κρέας τα αγριεύει τα σκυλιά» «ξυπνάμε τα άγρια ένστικτα τους» «αν μυρίσει αίμα θα μας φάει» «πρέπει να το σκοτώσουμε πριν μας φάει τις κότες». Αυτό μάθαμε αυτό λέμε!!! Μήπως όμως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε λίιιγο πιο βαθιά?

 • Ποιες είναι οι πραγματικές τους διατροφικές ανάγκες ?
 • Γιατί το πεπτικό τους σύστημα είναι τόσο μικρό ?
 • Μήπως τρώνε την ξηρά τροφή από ανάγκη ?
 • Γιατί τα κυνηγόσκυλα δεν τρώνε τα θηράματα ενώ τα κουβαλάνε με το στόμα τους ?
 • Γιατί είναι κατασκευασμένα έτσι τα δόντια τους ?
 • Μήπως όλα γίνονται για την δική μας και μόνο ευκολία ?

Αν κάτσουμε ένα λεπτό  και σκεφτούμε τα παραπάνω , τότε σίγουρα θα καταλάβουμε πως κάτι μάθαμε λάθος.

Τι είναι η τροφή barf ?

Τις πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις μας φέρνει ο Αυστραλός Ian Billinghurst που άρχισε να αναρωτιέται γιατί οι ασθένειες και οι πρόωροι θάνατοι στα κατοικίδια μας είχαν αυξητική πορεία.

Η απάντηση είναι απλή , στην πολύ κακή διατροφή. Έτσι λοιπόν βασίστηκε σε αυτά που θα έτρωγαν τα κατοικίδια αν θα ζούσαν στη φύση και μελέτησε όλες τους τις ανάγκες.

Αυτή η θεωρία δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και πολλοί διάσημοι κτηνίατροι έβαλαν το λιθαράκι τους για την τελειοποίηση της με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα την διατροφή B.A.R.F. Biologically Appropriate Raw Food δηλαδή βιολογικά ιδανική ωμή τροφή.

Η B.A.R.F. δεν είναι μόδα ή κάτι νέο,είναι η επιστροφή της σωστής διατροφής στα κατοικίδια μας, και χρησιμοποιείται από 1993 σε όλο τον κόσμο με μόνο θετικά αποτελέσματα!!!


Τι είναι η τροφή barf 2

Η βάση της είναι το ωμό κρέας και τα ωμά κόκκαλα και είναι ότι πιο πολύτιμο έχουν ανάγκη τα σκυλάκια μας( καθαρή πρωτεΐνη από κρέας ) , αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα πρόσθετα υλικά που θα δώσουν ελάχιστα αλλά πολύ απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες έτσι ώστε να έχουμε την πιο πλήρη διατροφή που θα περιέχει πρωτεΐνη , υδατάνθρακες , ασβέστιο , φώσφορο , κάλιο , νάτριο , ω3 , ω6 , βιταμίνες Β και Α.

Όλα σε πλήρη ισορροπία για τους καλύτερους μας φίλους. Ο σκοπός της B.A.R.F. διατροφής θα λέγαμε ότι είναι η επανάκτηση της σωματικής και ψυχικής υγείας  , της μακροζωίας και της αναπαραγωγικής ικανότητας χωρίς κληρονομικά μεταφερόμενες ασθένειες , της απαλλαγής από αλλεργίες και δερματικές παθήσεις.

Παρατηρώντας οποιονδήποτε σκύλο είναι οφθαλμοφανές ότι η μορφολογία του παραπέμπει σε σαρκοφάγο θηλαστικό καθώς επίσης και το πεπτικό του σύστημα είναι πολύ μικρό όπως όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά, επομένως οι θεωρίες του τύπου «ζει με τον άνθρωπο εδώ και 2000 χρόνια και έχει εξελίχθη» πολύ απλά δεν ισχύουν γιατί αν ίσχυαν θα έπρεπε τα κατοικίδια μας να έχουν το ίδιο εξελιγμένο πεπτικό σύστημα με εμάς καθώς και ίδια δόντια για να μασήσει ψημένο κρέας και λαχανικά.

Τα δόντια τους είναι εξελιγμένα για να τρώνε ωμά θηράματα και να μασήσουν το κρέας και τα κόκκαλα. Τα γαστρικά τους υγρά είναι πολύ ισχυρά για να  πολτοποιήσουν κόκκαλα και να τα αποβάλουν σε μορφή σκόνης απορροφώντας ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους. Ενώ τα έντερα τους είναι μικρά για να αποβάλουν γρήγορα την τροφή η οποία μπορεί να είναι ακόμα και ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Ταΐζοντας με ωμή διατροφή της BoneBarf.

 • Η ανάπτυξη των κουταβιών γίνεται σωστά και ομαλά  χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε προβλήματα στις αρθρώσεις και τα κόκκαλα!
 • Η 100% ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη προσφέρει σωστή μυϊκή ανάπτυξη χωρίς να προσθέτει λίπος στο σκυλί δίνοντας του την απαραίτητη ενεργεία!
 • Προσφέρει ψυχική υγεία και ηρεμία λόγο της εύκολης πέψης!
 • Δεν μυρίζει το σκυλί επειδή δεν περιέχει κανένα συντηρητικό!
 • Βγάζει ελάχιστα κόπρανα ,πολύ σκληρά χωρίς να μυρίζουν!
 • Αποφεύγετε κάθε είδους δερματικά προβλήματα και αλλεργίες!
 • Δημιουργεί άριστης ποιότητας τρίχωμα χωρίς να πέφτει (εδώ να σημειώσουμε ότι το θέμα τρίχωμα χρειάζεται χρόνο. Ενα κακής ποιότητας τρίχωμα έχει δημιουργηθεί από κακή διατροφή και ναι μεν θα γίνει πολύ καλύτερο με την BARF , αλλά θα τελειοποιηθεί  μόνο όταν αλλάξει τελείως ).
 • Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής αφού η κακή διατροφή ευθύνεται για καρκίνο και σχεδόν όλες τις ασθένειες!
 • Προσφέρει τέλεια αναπαραγωγική ικανότητα με κουτάβια απελευθερωμένα από ασθένειες και αλλεργίες!
 • Καταναλώνουν το νερό που χρειάζονται και όχι τεράστιες  ποσότητες όπως με άλλες διατροφές!